Om mountainskotrar

När det kommer till motorsport finns det en som kanske sticker ut lite extra. Jag talar förstås om snöskoter. Tack vare det underlag som krävs för att utföra sporten går det endast att utföra i vissa delar av världen, och därför kommer det kanske aldrig bli en jättestor internationell sport. Till skillnad från andra motorsporter, som man till exempel kan läsa om här oskarshamnsmsk.se, så använder man sig inte av hjul när man färdas på en snöskoter. Istället använder man sig av något som kallas för drivmatta, vilket kan jämföras mer med hur en pansarvagn rör sig.

Mountainskoter är en speciell typ av snöskoter som även brukar kallas för lössnö-maskiner. Denna typ av snöskoter är främst lämpad för stående skoterkörning och är lättare än andra typer av snöskoter. De är också lite mer lyxiga än andra typer av snöskotrar och är ofta tillverkade i särskilda mer exklusiva material. För att få en bra bärighet har de också en väldigt mjuk dämpning och de har långa mattor och stark motor. Det finns ganska dåligt med vindskydd på mountainskotrar vilket beror på att man vid skarpa svängar inte ska få snö i ansiktet och andra delar av kroppen. Det brukar dock finnas mindre typer av rutor och liknande vindskydd.

Mountainskotrar är tyvärr den typ av snöskoter som är inblandad i flest olyckor. Detta beror på att det är vanligt att man använder dom vid körning i branta terränger och i lös snö. Det kan också bero på att dessa är bland de mer populära typerna av snöskoter eftersom många anser att de är väldigt roliga att köra med. Det är dock så klart alltid farligt att ge sig ut på terränger i vildmarken eftersom man aldrig kan veta vad som döljer sig under snön och eftersom det kan vara svårt att få hjälp.